mit tudtak a maják, amit mi nem?Divat 2012 kapcsán a maja naptárt emlegetni. Polcnyi szakirodalom taglalja a várható eseményeket. De vajon miért is hinnénk a majáknak? Mi az, amit ők jobban tudnak, mint mi? A 2012-es évváltás engem arra sarkall, hogy tegyünk egy kis asztrológia-történeti kiruccanást Közép-Amerikába, és vegyük szemügyre a maják csillagtudományát. Azt még nem tudjuk, hogy a jóslatuk beigazolódik-e (meglátjuk jövőre :-)), de a karakterológiai rendszerük meglehetősen alaposnak, sok szempontból a mi nyugati asztrológiánknál pontosabbnak tűnik már első ránézésre is. És hogy mire jó nekünk a maja asztrológia? Megláttatja az összefüggéseket, és számunkra egzotikus látásmódjával újabb tanulságokra hívja fel a figyelmet. Önmagunkkal kapcsolatosan. A következőkben a rendszer alapvonalainak bemutatására törekszem, és miután Te, kedves olvasó az ún. nyugati asztrológiában már magabiztosan mozogsz, bátorkodom összehasonlítani az általunk ismert rendszerrel ezt a csak –legalábbis hazánkban- kevesek által gyakorolt asztrológiai rendszert. Hangsúlyoznám: laikus vagyok, nem tekintem magam a maja kultúra vagy asztrológia beavatottjának, és arra sem vállalkozhatom, hogy egy évszázadokig épített és évezredekig finomított rendszert 10 percben mutassak be teljes valóságában. Ehelyett azokat a szeleteket ragadom ki a maja elméletből, amely segítségünkre lehet a fejlődésben, pluszt ad az önismerethez. Játékos formában, műkedvelő szinten! 🙂 A sok szín-jelölés jelen esetben nemcsak esztétika, hanem azt mutatja, hogy elemi szinten is mennyire sokszínűen látszik a személyiség a maja asztrológiában. Biztosan találsz majd olyan részletet, amire eddig nem is gondoltál.

A maják asztrológiai módszere meglehetősen „fiatal”, csupán pár ezer éves. A tradíció a szájhagyomány révén maradt fenn, hiszen az iratok a spanyol hódítást követően jórészt megsemmisültek. A maják számára az idő ugyanolyan szakrális egység, mint minden ősi kultúrában, és szimbolikus jelentést is hordoz. Náluk az Idő és a Tér még egységben volt, a nyugati asztrológiában a házak és a jegyek létrejöttével ez az egység már nem mutatható ki.

Elméletük szerint létezik egy 20 napos ciklus, és ez 13-szor ismétlődik az év során. Így náluk egy asztrológiai évkör 260 napból, egységből áll. A 20 napnak ugyanúgy megvan a maga szimbolikus, istenségekhez köthető elnevezése, mint nálunk a hét napjainak (idegen nyelveken még követhető a módszer: az antik kultúra isteneinek szenteljük a napjainkat: hétfő=holdisten, kedd=Mars stb.). Ki milyen elnevezésű napon született a 20 közül, olyan jellemzőket visel magán. A mi kultúránkban is van jelentősége a hét egyes napjainak a születés szempontjából, de jóval kisebb súllyal esik a latba elemzéskor (a hétfőn születettek bájosak stb.). A 260 napos kalendáriumot tzolkin-nak nevezik. Ez a 20 nap-szimbólum az alapja a legtöbb mexikói művészeti ábrázolásnak, és természeti nép révén leginkább állat-analógiákat hordoz, mert állat-jellemzőkkel felruházott istenek előtt tisztelegtek. A 20 napjegy valóban szoláris jelleget mutat, ami nap-jegyünkhöz hasonlatos.

A 20 „jegyet” a négy égtájjal hozták összefüggésbe. Nálunk nem égtájak szerinti tagolás van, hanem a négy elem alá soroljuk be a jegyeket. A majáknál a Kelet jelképezi az intuíciót, az Észak a tudást, a Nyugat a kapcsolatteremtő készséget, a Dél pedig az érzelmeket. A négyes felosztás tovább mélyíti a személyiségábrázolást, hiszen eltérő alapjegyhez rendelődik hozzá az ismétlődő égtáj-elem. Lássuk, hogyan!

Egy kis magyarázat: a magyar elnevezés után az angol, majd a maja nevet olvashatod, végül pedig az égtáj magyar kezdőbetűjét találod a zárójelben.

Krokodil (Crocodile, Imix, K): energikus,önérzetes, aktív és önmegvalósító vagy.

Szél (Wind, Ik, É): intellektuális, kommunikatív, sokoldalú, romantikus, idealisztikus vagy. Szereted követni az aktuális trendeket.

Ház (House, Akbal, Ny): befelé forduló, logikusan gondolkodó és konzervatív vagy, aki szeret a dolgok végére járni.

Gyík (Lizard, Kan, D): szeretsz társaságban, emberek között lenni és az sem okoz gondot, ha elő kell adni valamit. Nálad igazán magas a mérce, jól alkalmazkodsz és fontos számodra a szexualitás.

Kígyó (Serpent, Chicca, K): karakteres, domináns személyiség vagy, aki tudja mit akar. remekül hatsz másokra, fontosak számodra és mélyek az érzéseid. Jók a megérzéseid.

Halál (Death, Cimi,É) : hajlamos vagy magad túlbiztosítani. Segítőkész és áldozatkész vagy, de nem szeretsz igazán elköteleződni.

Szarvas (Deer, Manik, Ny): békés, együttműködő, nagylelkű vagy. Szeretsz társasági életet élni, másokat inspirálni.

Nyúl (Rabbit, Lamat,D): Szorgalmas, nyüzsgő, játékos, de kissé ideges típus vagy. Keresed az ütközési lehetőségeket.

Víz (Water, Muluc, K): Tele vagy érzelmekkel, álmokkal, fantáziával. Mély benyomást gyakorolsz arra, akivel közelebbi kapcsolatba lépsz, nehéz tőled elszakadni.

Kutya (Dog,Oc, É): együttműködő, hűséges, kitartó és remek csapatjátékos vagy. Vezető készségeid is kiemelkedőek. Fontos, hogy tudj/merj időnként változást vinni az életedbe.

Majom (Monkey, Chuen, Ny): Briliáns az elméd, szellemes vagy és nagyon szórakoztató. Sok minden érdekel, de sokáig egy valami nem köt le. Inkább az emberek érdekelnek, mint az információ.

(Grass, Eb, D): Nyugodt, kiegyensúlyozott és óvatos vagy. Könnyen sérülsz lelkileg és fizikailag is. Tudsz és szeretsz is keményen dolgozni, fontos, hogy mindig legyen feladat előtted.

Nád (Reed, Ben, K): okos, befogadó vagy. Mindig keresed a kihívásokat, szeretsz egy jó ügyért harcolni.

Ocelot (Ocelot, Ix, É): titokzatos, spirituális és mélyérzésű vagy. Eléred a célod, de nem konfrontációval, hanem türelemmel.

Sas (Eagle,Men, Ny): szabadságvágyó, zabolátlan és erős vagy. Egészen különleges elképzelésed van az életről és a küldetésedről. Vonz a tudomány, de mindent kritikával szemlélsz.

Keselyű (Vulture,Cib,D): komoly, bölcs, gyakorlatias vagy. Sokszor vállalsz alárendelt szerepeket, és úgy érzed az Élet egy nehéz feladat, amit mégis teljesítened kell.

Földrengés (Earthquake, Caban, K): tájékozott, gyakorlatias gondolkodású vagy. Sokszor keveredsz önellentmondásba. Hajlamos vagy a bűntudatra.

Kés (Knife, Etz’nab, É): hirtelen haragú, indulatos vagy, aki gyakran keveredik feszültségbe a legszűkebb környezetében. Önfeláldozásod és kompromisszumkészséged viszont példás.

Eső (Rain, Cauac, Ny): barátságos, vidám, fáradhatatlan, sokoldalú vagy. Jó gyógyító és tanító válik belőled. Mindenképpen foglalkozz bölcseleti témákkal.

Virág (Flower, Abau, D): romantikus, művészi vénával rendelkező, érzéki. Ugyanakkor makacs vagy, aki semmiképp sem enged az álmaiból.

Az első négyes a Krokodiltól a Gyíkig a személyi fejlődést, önkiteljesedést elősegítő energiákat hordozza. A második, a Kígyótól a kapcsolati tőkét, a szociális érzéket részesíti előnyben. A Vízzel kezdődő kör az érzéseket juttatja előtérbe, míg a Nád kezdetű az intellektust, a tudást állítja a középpontba. A Földrengés kezdetű a spirituális világ felé való nyitottságot jelöli. Ki melyikbe tartozik, annak megfelelően áll élete középpontjában az adott négy főtéma valamelyike.

Szeretnéd tudni, Te vajon melyik jegybe tartozol? Nézd meg itt: add meg a születési adataidat, ha pedig nem tudsz angolul, keresd meg a fenti listában a jegyed angol nevét és a leírást hozzá. Aztán persze lépj ide vissza, mert innen folytatjuk!

Tovább cizellálja a jellemábrázolást a 13-as időszaki felosztás, amelyet trecenas-nak hívnak. Itt arról van szó, hogy a fent felsorolt jegyeket sorolják be 13-as egységekbe. A Krokodiltól a Nádig, majd az Ocelottól újabb 13-t számolva, összesen 20 ilyen kör képződik a 260 napos évkörben. Nem mindegy, hogy melyik jegy hányadik körbe esik, ez újabb finomítása a jellemábrázolásnak, leginkább a mi Hold-állásunkhoz hasonlatos, pontosabban hatásoknak nevezhetnénk ezeket az egységeket, az általunk használt megfogalmazásban lunáris jellemzőnek. A 20 napos besorolás azt mutatja meg, hogy milyen maga az ember, a 13-as felosztásból pedig az derül ki, hogy milyen szeretne lenni. A 13-as és a 20-as felosztás a maja asztrológia meghatározó talpköve. A rendszer nyilván jóval aprólékosabb, de ez a két jellemző éppúgy releváns részét alkotja a jellemábrázolásnak, mint a nyugati asztrológiában a Nap és a Hold helyzete. És párkapcsolati szempontból sem elhanyagolható jelentőséggel bír!

Az égtájak szerinti 20 jegyű felosztás 13-as időblokkokba tagolva meglehetősen részletes jellemábrázolást ad, jóval cizelláltabbat, mint a nyugati asztrológia 12 zodiákus eleme. Persze a rendszer ennél jóval tagoltabb és mélyebb, ahogyan a nyugati elmélet is.

Tovább fokozza az érdeklődést, hogy más időegységekkel is dolgoztak a maja asztrológusok: használták a 365 napos naptárt, sőt a Vénusz megfigyelésein alapuló 584 napos ciklust is számításba vették az események meghatározásakor.

Érdekesség, hogy a napnyugta volt a nap záró pontja, ekkortól érvényesült a következő jegy hatása.

A maják mélyebb tudása, végső bölcsessége még jócskán felfedezésre vár. Az asztrológiájuk jelentős részét még homály fedi. Ám ami kiviláglik arra csábít, hogy felderítsük és hasznosítsuk a Kincset, de nem úgy, mint hajdan az európai hódítók….