Ma az Oroszlán gondolatait publikálom 🙂

A múlt hónapban a Teliholdról olvashattatok a honlapon egy nagyon érdekes szertartást. Azt elsősorban nőknek szánta a szerzője, de meglepően sok férfi is elolvasta. Én ezt az írást nem ajánlanám kizárólag nőknek, vagy kizárólag férfiaknak. A Napról, a Nap hatásáról szeretném a gondolataimat megosztani veletek.

Nem véletlenül írtam nagy betűvel a Napot, és nem csak azért, mert a központi égitestünkről van szó, amit a helyesírás szabályai szerint is nagy betűvel kell írni. Írhattam volna így is: NAP! Talán így tudnám kifejezni legjobban mindazt, amit igazából jelent nekem, nekünk a NAP.

A tudomány mai állása szerint ez nem más, mint egy forrongó gáztömeg, ami a termonukleáris fúzió alapján meleget ad, világosságot ad, növeli a terményeinket, az élet egyik alapja. A tudománynak sok mindenben igaza van, de azért pár dologban nem lát a dolgok mélyére. Mert mi is a NAP? Az őskorban hozzá imádkoztak az emberek, őt imádták, a teremtőnek tartották. Az ókorban Istennek, Mindenhatónak nevezték, sok vallás a Napkultuszból származott. És nagyon érdekes, de minden civilizációban volt a NAPnak egy társa, egy elválaszthatatlan társa, a HOLD! Persze, tudom, most a szkeptikusok azt mondják: „kihez imádkozhattak volna őseink, ha nem a Naphoz, vagy a Holdhoz!!!” Ebben igazuk is van, hiszen az ember, amikor felnézett az égre, a Napot és a Holdat látta meg először. De véleményem szerint vannak a világon olyan dolgok, amiket tisztelni kell, amik mélyebb értelemmel bírnak, és amiket igenis el kell fogadni, be kell építeni a mindennapi életünkbe. És ezen dolgok közé tartozik a NAP is. A NAP, ami a párkapcsolatban a férfit szimbolizálja, és akinek méltó párja a női szimbólum, a HOLD. A NAP adja a fényt, a meleget, vagy más szavakkal: a szeretetet, a biztonságot, a családi fészket, a megbecsülést. A HOLD nem csinál mást, „csak” visszatükrözi mindezt, mindent, ami a NAPtól származik. Gondoljatok bele, hogy a mai tudósok is ezt hirdetik: a Hold, akár egy tükör, visszaveri a Nap fényét, ezért látjuk kísérő égitestünket, amikor felnézünk az égre. Tehát a Hold tükörként funkcionál. Visszaver, visszatükröz mindent, amit kap.

Ha mindezt lefordítjuk a párkapcsolat szintjére, talán világosabban látunk mindent, talán kikristályosodik előttünk a klasszikus párkapcsolati minta. A NAP, vagy ha úgy tetszik, a férfi, biztosítja családja számára a biztonságot, a szeretet, a HOLD, vagyis a nő, mindezt visszatükrözi. Tehát elmondhatjuk, hogy a NAP azt kapja vissza, amit beletett egy kapcsolatba! Ha komisz, hazug, megbízhatatlan, akkor a HOLD kijátssza, eltávolodik tóle, elhagyja. Ha megbízható, szellemes, szerelmes, akkor a HOLD is ugyan ezeket az érzelmeket adja vissza. Persze mindig meg van a szabad választás lehetősége, a csábítás mindenki feje fölött ott függ, de ha megbecsülitek egymást, ha szeretettel viszonyultok egymáshoz, akkor a csábítás, akár egy ÜSTÖKÖS, eltávolodik, és talán soha nem tér vissza. Ehhez az kell, hogy teljesen, 100%-ig elfogadjátok egymást, megbízzatok egymásban. Mert van még egy érdekesség, amiről eddig nem beszéltem: a Földről a Nap, és a Hold egyforma nagyságúnak látszik! Kiegészítik egymást, úgy ahogy a párkapcsolatban is kiegészíti egymást két ember, két egyenrangú fél!

És most elérkeztünk végre a NAPhoz, a férfihez. A NAPnak rengeteg tennivalója van egy párkapcsolatban. Meg kell teremtenie a családi békét, meg kell védenie a családját minden bajtól, el kell csábítania a HOLDot nap mint nap, akár egy kis virággal, akár egy kis figyelmességgel, szerelemmel. Mást nem kell csinálnia. Hogy miért? Mert ez a dolga. A többi a HOLDra tartozik. A családi béke fenntartása, a tűz megőrzése. Mert ez viszont a HOLD dolga.

A mai rohanó világban ezek a bevált szerepek kezdenek felborulni, ami nagyon sok kapcsolat felbomlásához vezet. Még soha ennyi válás, ennyi Apa, Anya(!!!) nélkül felnőtt gyerek nem élt a Földön, mint mostanában. Persze változik a világ, változik minden, változunk mi is. De egy valami nem változik: a NAP és a HOLD állandó, csodálatos, harmonikus, örök szerelme!

Törekedjetek erre, tegyetek meg mindent azért, hogy ezt a belső harmóniát elérjétek, ugyan úgy, ahogy mindent megtesztek a céljaitok eléréséhez a munkátokban. Találjátok meg az egyensúlyt munka és a család között, ne áldozzátok fel egyiket a másik oltárán, és hagyjatok időt magatokra! Legyetek önzők, értsétek meg, fogadjátok el, hogy a párkapcsolat ugyan úgy szól saját magatokról, mint a párotokról! Legyetek megbékélve magatokkal, a párotokkal, és élvezzétek mindazt, amit a NAP és a HOLD ad nektek!

Bondor Szabolcs