tomatoes-447170_640Ízletes és szokatlan téma jön: eszünk! Piacra járni, kész ételek helyett főzőcskézni divat, méghozzá követendő példa. A késő nyár bőséges zöldség-gyümölcs kínálatából kiválogatni, ami fogunkra való, új ízek, irányzatok felé elindulni pedig kaland. Fokozhatjuk az élményt, ha olyan alapanyagokat, gasztronómiai stílusokat választunk, amivel könnyen azonosulunk, illik hozzánk. Kóstoljunk bele a csillagjegyekbe!

 

 

KOS: „Gyorsan, egyszerűen!” Pont ilyen a thai és a kínai konyha. Friss alapanyagok, erős fűszerek és villámgyors egy tál ételek. Ha kísérleteznél készíts hagymából levárt, chutney-t. Próbáld a ki a különlegesebb bors-fajtákat és szerezz be egy cserép chilit az ablakpárkányodra.

 

BIKA: A slow-food mozgalom elkötelezettje vagy, és ez így nagyon is rendben van. A lakomáidat azonban még tudod egészségesebbé és főleg változatosabbá tenni. Ismerkedj meg a tengeri halak szélesebb palettájával, használj articsókát, bánj bőkezűen a zöldfűszerekkel. Frissítően fogyassz rózsakvarc-vizet.

 

IKREK: A kíváncsiságod mohóbb, mint az emésztő-erőd, ezért nagyon oda kell figyelned, hogy mit mivel és mikor eszel. Keresd a gyökérzöldségeket és kerüld a hüvelyeseket. Kísérletezz a levendulával, mint fűszerrel. Fedezd fel a levesek gazdag világát, és legyen a kedvenc olajad a dióolaj.

 

RÁK: Az ízlelésed kifinomult, ezért nehezen adod fel a bevált receptjeidet. Óvatosan merülj el a fekete étkek birodalmában: mák, bodza, szeder, tintahal tinta. Fűszerként keresd a zsályát. Fogyassz kevesebb tökfélét és több levélzöldséget, és próbálj ki új koktélokat. Domináljon a fanyar és keserű ízvilág.

bun-261676__180

OROSZLÁN: A mediterrán konyha illik az alkatodhoz: színes, változatos, kívánatos. Főzz olasz-módra és lásd vendégül a barátaidat is. A salátáidat dobd fel ehető virágokkal, el fognak ájulni tőle! Mindig legyen kéznél babér, és a kókusz különböző termékei is neked valók.

 

SZŰZ: Szereted a hasad, de az egészség irányába még tehetsz néhány lépést: könnyíts az adagokon, használj több kaprot, köményt, petrezselymet. Próbáld ki a közel-keleti konyha ízeit: különleges gabonáit, gyümölccsel készített fogásait, joghurtos-friss önteteit és vibráló desszertjeit.

 

MÉRLEG: Számodra a tálalás fontosabb, mint az étel maga, ezért lesd el profiktól a legtrendibb konyha trükköket és formavilágot. A gyümölcsök a fő íz-élményeid: főzz be belőlük, készíts meglepő sütiket és használd őket húsok mellé is bátrabban. Vesd bele magad a mézek egzotikus világába és válassz kedvencet.

 

SKORPIÓ: Ha eddig a praktikusság dominált az étkezésedben, ideje stratégiát váltani! Minél csípősebb, pikánsabb annál jobb, tehát a te irányzatod az indiai és a mexikói gasztro-kultúra. Iratkozz be főzőtanfolyamra vagy vegyél egy okos szakácskönyvet és máris indulhat a varázslat. Tuti siker!

paella-398968__180

NYILAS: A street-food bajnoka vagy, azonban mindezt otthon is előállíthatod, csak egy kis kitartás kell hozzá. Készíts vásárlólistát és heti tervet. Húsz perc alatt kész a vacsi. A te növényed a padlizsán: keress hozzá izgalmas recepteket. Italaidat is ízesítsd szerecsendióval, de a húsoknak is jót tesz. A gesztenye-szezont se hagyd ki: süss-főzz vele jókat.

 

BAK: Irány a halas! Kóstolj meg minél több félét és ne hagyd ki a rákokat és kagylókat sem! A salátáidat, köreteidet gazdagítsd aszalt gyümölcsökkel, amit magad készítesz. Ismerkedj meg a kecsketejből készült termékekkel, a sajtot tedd el fűszerolajban télire. Jól fog jönni akkor egy csipet nyár!

 food-424537__180

VÍZÖNTŐ: A citrus-félék nemcsak a limonádéba valók, hanem a húsokra, salátákra, halakra is. Reszeld a héjukat, facsard a levüket minden nap. Hű társad a konyhában a mandula, sokféle ételhez jól illik. Használj több rozmaringot, készíts vele szendvicskrémeket, próbáld ki édességekbe.

 

HALAK: Egyél a szabadban: piknikezz, grillezz, bográcsozz. A közös étkezések rád erősen motiválóan hatnak. Ha gasztro-kalandra vágysz csobbanj bele a gombák változatos világába: vásárolhatsz is, de szedhetsz is. Persze vizsgáltasd be. A kakaó is új dimenzióba helyezi az ételeidet, ha fűszerként használod vörös húsok mellé.