stresszA Mars nemcsak az erőnket, akaratunkat, életenergiánkat szimbolizálja a horoszkópunkban, hanem a reakció-szintünket is, azaz azt, hogy miként reagálunk (hevesen, lassan, megfontoltan, ösztönösen stb.) a minket ért környezeti hatásokra. A reakció módjait a Mars jegybéli elhelyezkedése árulja el, erről most nem lesz szó.

Első lépés: derítsd ki a Marsod helyét a horoszkópodban eme szoftver segítségével. A házak az aszcendenstől lefelé, az óra mutató járásával ellentétes irányba számozódnak.

A Mars helyzete másra is rávilágít, nevezetesen amelyik életterületen jelen van a születési képletben, arról a területről kapjuk a legtöbb nehezen feldolgozható hatást: frusztrációt, stresszt, hátba-támadásnak érzékelt akciókat, ellenállást. Illetve ezen a területen kell megtanulnunk önkontrollal, önuralommal, helyes-stressz kezeléssel úgy képviselni magunkat, hogy a saját érdekeink se sérüljenek, de másokéi is érvényesülhessenek. A tizenkét horoszkópház tizenkét életterületet takar több dimenzióban, arra nem vállalkozom, hogy minden ház minden értelmezési lehetőségét bemutassam, a leglényegesebb jelentéstartalmakra koncentrálunk, amiről biztosan eszedbe jut a saját értelmezésed és segíti a helyzetértékelésedet. Vagyis a tűrőképességed javul, a nyomás-szinted csökken.

A túl sokáig viselt, vagy a túl erős stressz-hatás káros következményeiről több kötetnyi irodalom jelent már meg az egészségügyi ártalmaktól a kapcsolat-szétziláló hatásig. Bár a Mars az adott területről nem tüntethető el, tehát állandó irritáltságot jelez, mégis tudatos kezeléssel erőforrássá alakítható a jelenléte, a káros hatásai pedig limitálhatóak.

 

Mars az egyes házban

Önmagaddal küzdesz. Nagyon erős a teljesítménykényszered, állandóan bizonyítani akarsz, de az elért eredménnyel sosem vagy elégedett. Ez a 22-es csapdája és odafigyelés nélkül korán jelentkeznek a stressz-betegségek tünetei, elsősorban a hormonháztartás felborulásával.

Ha a benned lévő rengeteg erőt és tenni akarást mások szolgálatába (is) állítod, máris kisebb lesz rajtad a nyomás. A saját céljaidat így is bőven lesz kedved és lendületed megvalósítani, de fontos, hogy az akcióid fókuszában mások igényei legyenek. Gyakorold a türelmet, ne sürgesd az időt.

Mars a kettes házban

Túl sok energiát visz el az anyagiak miatti aggódás, bár a pénz így sem lesz több. Legfeljebb a gond. Minden olyan tevékenység oldja a belső feszültséget, ami a materiális világon túli értékekre hívja fel a figyelmet pl. művészeti élmény vagy tevékenység, spirituális tanulás. Mindaddig lesznek pénzügyi nehézségeid, amíg erre a területre jobban figyelsz, mint bármelyik másikra. Ha viszont elfogadod, hogy igazából semmi nem lehet tartósan a tiéd és mindennek örülsz, amit kapsz, akkor sokkal nyugodtabban élhetsz és a gyarapodás is beindul.

Mars a hármas házban

Minden érdekel és nagyon félsz, hogy lemaradsz valami izgalmasról: programról, ismeretről, barátságról. A fontos dolgokról nem lehet lemaradni, azok megvárnak. Ne idegeskedj mások gondolkodása, tempója, szokásai miatt. Ehelyett szervezz a magad, de mások számára is értékes programokat és tarts ki a közösségeidben. Kevesebbet sürögj-forogj fizikailag és szellemileg is, merj jelen lenni a mában. Akkor találsz igazán nyugalmat, ha lesz néhány megbízható barátod, a többieket pedig lazán kezeled.

Mars a négyes házban

A nyomás a család felöl érkezik, nehéz helyzet, mert csak bizonyos pontig van mozgástered a változáshoz. A gyökerek elfogadása, a tradíciók tisztelete segít úgy elindulni új utakon, hogy a felmenők se érezzék magukat megtagadva. Segíthet a családállítás megtalálni az érzékeny egyensúlyban a kibontakozás lehetőségét. Ez a ház a múlt is, ami arra utal, hogy el kell tudni szakadni a korábbi, nyomasztó emlékektől, mert ezek is sok erőt rabolnak el a jelentől. Minden nap új nap, új esélyekkel. Ami már megtörtént többé nem árthat, nem bánthat.

Mars az ötös házban

A legnagyobb gondot itt az okozza, hogy túl kevés az idő olyasmire, amire igazán szeretnéd. Nehéz betuszkolni a kötelességek, feladatok sűrűjébe mindazt a sok mindent, ami élményt jelenthet; amitől azt érzed, hogy megéled az Életet, nemcsak leéled. Alkotni, teremteni vágysz, keress ilyen hobbit. Sose veszítsd el a játékosságodat és gyakran találkozz a barátaiddal, ez mind tölt és old. Sokat segít az is, ha nem alkalmazottként dolgozol, hanem önállóan, a magad ritmusában. Fontos a kreatív önkifejezés, ez nem maradhat el egyik életszakaszodban sem.

Mars a hatos házban

Ha túl sok a munka az a baj, ha nincs elég, akkor meg az. Rengeteg nyomás nehezedik rád a munka frontján és nagyon könnyen konvertálód a stresszt pszicho-szomatikus tünetekké. Figyelj a testedre, az egészségedre, ne használd túl magad a munka hőseként. Találd meg a ritmust a felelősségteljes szolgálat és a felszabadult kikapcsolódás között, méghozzá a végletek elkerülésével. Minél kevésbé görcsölsz a feladataid miatt, annál könnyeddébben tudod megoldani őket, ráadásul a közérzeted is javul.

Mars a hetes házban

Ebben a helyzetben az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy nem látsz rá az indulataidra, magad elől elfeded őket. A külvilág viszont észleli. Ezért vedd fel őszintén a kapcsolatot az ösztöneiddel és tartsd tiszteletben (és szem előtt őket). Ha ezt nem teszed meg, csupa indulatos emberrel találod magad egy kupacban, akik nem rosszakaróid, csak tükröt tartanak. A stresszed tehát a kapcsolataidon van, a gyógyír pedig a maradéktalan önelfogadásban keresendő. Nem mindig a „másik” a hibás.

Mars a nyolcas házban

Nehezen veszed észre, hogy mikor elég, mikortól terhelődsz túl, ezért vagy állandó nyomás alatt érzed magad, vagy soha nincs ilyen érzeted. Mindkettő torz megállapítás. A nyomást pedig az okozza, hogy hosszú ideig gyűjtögeted a sérelmeket, fájdalmakat, stresszt; nem adod ki magadból akkor, amikor jól esne, vagy itt az ideje. Zakatolnak belül-alul az indulatok, még ha a felszín csendes is, aztán egyszer csak: bummmmm! Nem árt megtanulnod észlelni, hogy mi zajlik benned, és folyamatba építetten kiüríteni a betelt poharakat.

Mars a kilences házban

Hajlamos vagy túllendülni. Ez azt jelenti, hogy túlságosan belegabalyodsz az elképzeléseidbe, túl sok energiát visz el a gondolkodás, vagy a tervek felett érzett érzelem. Lelkesedni jó, hideg fejjel kivitelezni még jobb, különösen neked, aki ettől még biztosan nem válsz morózus kockafejűvé, csupán jut erőd a további –esetleg kevésbé lelkesítő, bár szükséges- akciókhoz is. Ne pörögj tehát bele a dolgokba, tarts távolságot, és akkor kevésbé terhel meg a megvalósítás, az eredmény és a kritikai is.

Mars a tizes házban

Mindent bevállalsz, hogy mások szorgalmasnak, megbízhatónak, erősnek lássanak. Az is vagy, kivéve, mikor már elfáradtál, és ez valószínűleg 20 éves korodra be is következett, azóta fáradt vagy. A stressz-csökkentés módja a kiadós pihenés, sok alvással. Eztán jöhet a megelőzés: vállalj kevesebb feladatot, illetve hagyj másokat is érvényesülni. Ne kizárólag az eredményeiddel azonosítsd magad, mások sem teszik ezt. Új célokért küzdeni nemes elhatározás, de eközben magaddal szemben, a határaiddal szemben is alázatosnak kell lenned.

Mars a tizenegyes házban

Nagyon szeretnéd beteljesíteni az életküldetésedet és nagyon megvisel bármiféle akadály vagy kudarc, amit eközben elszenvedsz. Igyekszel jókor jó helyen lenni, pedig az Élet kisebb energia-befektetésekkel is lök arra, amerre az Utad visz. Pihentető, ha látod, hogy ráhagyatkozhatsz a Sorsra is, nem kell mindig izomból menni. Lásd meg, hogy hol lehetsz könnyedebb, mégis hatékony a céljaidat illetően. Olykor néhány óra semmittevés több, mint fél óra feszült koncentráció. Persze ehhez tudni kell felülről látni az összefüggéseket.

Mars a tizenkettes házban

Blokkolt szeretet-energia. Inkább önsanyargatás, mint felvállalt érzelem-áramoltatás. A kulcs: engedd, hogy szerethesd a világot és akkor az Élet sem lesz az ellenséged. Nyilván nem lehetünk folyamatosan hálásak, örömteliek és elfogadóak, de törekedjünk erre. „Enyém a Világ, szívemre ölelem!”-minden szív-csakra erősítő átélt mondat erőt ad, az összeesküvés-elméletek számát pedig csökkenti. Aki nincs veled, az sincs ellened. Sokkal kevesebben foglalkoznak veled, mint hinnéd.