Az elkövetkezendő évünk az asztrológia szemszögéből igen aktívnak ígérkezik. 2016-ot duplán a Mars bolygó uralja: egyrészt minden évnek van egy uralkodó bolygója a hagyomány szerint, ami az v alapvető beállítódását meghatározza és ez a Mars lesz most; másrészt létezik egy másik, 36 éves ciklikusság is, ami a befejeződéséhez ér és szintén a Mars a kulcsbolygója.

 

Mit hozhat ennyi marsi energia?

Mint érzékeljük, a világban a feszültség nő, és sajnos ez a tendencia a következő évben csak fokozódik. Mindenki tetterősnek érzi magát és a provokációtól sem riad vissza, ezért villongások, tüntetések várhatóak, főként a télen és majd októberben. Sok múlik azon, hogy ki tudja bölcsebben önkorlátozni magát. Az agresszió csak olaj a tűzre, küzdelemmel, ellenállással nem hozható helyre a nyugalom. A diplomácia, a tárgyalás jobb taktika, mint a nyers erő alkalmazása.

 

Mit is jelent a Mars éve az egyének, a hétköznapok szintjén?

Mit vehetünk észre belőle? Hogyan tudjuk leginkább kihasználni? A Mars bolygó az erő, energia, kezdeményezés, megküzdés, felvállalás szimbóluma. Természetesen mint minden bolygónak a duális világban ennek a bolygónak is vannak pozitív és negatív analógiái. A pozitívak a bátorság, aktivitás, belekezdés, erőnlét, magabiztosság, gyorsaság; mg a negatívumai a provokáció, harc, vita, türelmetlenség, kapkodás, forrófejűség, önzés, makacsság. Mindkét oldalt választhatjuk, és az a jó, hogy ha az aktuális feladatunknak, helyzetünknek megfelelően választunk elemet ebből az eszköztárból.

Mivel nem vagyunk egyformák, a marsi energiák sem hatnak ránk ugyanúgy. A vizes jegyűek (Rák, Skorpió, Halak) szülöttek sok új kalandra, gyorsabb haladásra, aktívabb időszakra és talán túlontúl is erős tempóra számíthatnak, úgy érezhetik, hogy 2016-ban nem sok esély van a pihenésre, visszahúzódásra. Különösen energikus időszak lesz számukra a február eleje. A levegős jegyeket (Ikrek, Mérleg Vízöntő) szinte elárasztja a történések, információk áradata, nagyon sok minden történik 2016-ban, s ennek örülnek. A sok akció sok zsákutcához és sok kudarchoz is vezet, ezeket nem lehet elkerülni, de a következtetéseket célszerű levonni, mielőtt továbbrohannánk. A föld jegyek szülöttei (Bika, Szűz, Bak) úgy érezhetik, hogy bár sokszor nagyon elfáradnak, de legalább haladnak a dolgok. Régen halogatott, blokkolt ügyek kapnak új energiákat, hatékonyabb a munka, látványosabbak az eredmények. Leginkább az október az az időszak, amikor új dolgokat indíthatnak be sikerrel és igazán nagy változásokat tudnak kezdeményezni. Végül a tűz jegyek (Kos, Oroszlán, Nyilas) hangsúlyos személyiségek rengeteg erőt éreznek magunkban, világmegváltó terveket dédelgetnek és szárnyalnak, úgy érzik, végre beértek a dolgok. Ám figyeljenek oda, mert sok elhamarkodott döntésük lehet és a konfrontációk rengetek energiát emésztenek fel, feleslegesen. Felelősségteljes döntés, megfontolt lépések ideje az április és az augusztus.

princess-of-mars-820727_1280

 

Az év harmóniájának titka pedig…

Az ennyire domináns hangsúlyú években fontos visszatalálni az egyensúlyhoz úgy, hogy a Mars ellenpólusához a Vénuszhoz fordulunk segítségért. A Vénusz a béke, a harmónia, az igazság és a gyengédség szimbóluma, és bizony 2016-ban sokszor kell ezeket az ellenszereket alkalmaznunk a türelmetlenség, kapkodás, sürgetés idején. Igyekezzünk diplomatikus, empatikus, szelíd megoldásokhoz folyamodni, türelmes, békés attitüdöt választani a hétköznapokban. Jót tesz a pihenés, lelassulás, visszahúzódás, fokozza viszont a marsikus energiákat a túl sok sport, a felpörgött életmód. Látszólag kifogyhatatlan az energiakészletünk, de hamar kimerülünk, ha csak magunkra gondolunk és állandóan a sikereinket hajszoljuk. Hajlamosak leszünk erre, de ne tegyük. Minden, amit másokért teszünk dupla adag jóérzéssel tölt el, és fokozza az önbizalmat, sokkal inkább, mint a sikerhajhászás.

 

Párkapcsolatilag nézve

Mivel a Mars nem sors vagy transzcendense bolygó, aligha lehetne bizonyossággal állítani, hogy erősen befolyásolná az éve energiája a kapcsolataink alakulását. Természetesen a fent leírtak az élet minden területén működésbe lépnek majd, így a kapcsolatainkban is gyakrabban fordulnak elő viták, konfliktus, elhamarkodott döntések, siettetett lépések, kiprovokált helyzetek és egy éjszakás kalandok. Ám ezekkel a kifejezésekkel bánjunk csínján, mert nem dominánsak! Míg a 2015-ös jupiteri év jobban rányomta a bélyegét a kapcsolatok beteljesedésére (vagy lezárással való nyugvópontra jutására), addig a Mars sokkal finomabban és kevésbé látványosan irányítja a szívünket, kivételt képeznek a marsikus személyiségek, akik megörülnek a támogatásnak és erőteljesen veszik a kezükbe szerelmi életüket. Nekik azt üzenem, hogy számoljanak el jó sokáig, mert utólag csak önmaguknál reklamálhatnak.

man-1082887_1280

 

Végül miért a bátorság éve 2016?

Nemcsak azért, mert a Mars egyik legjellemzőbb tulajdonsága a bátorság, hanem azért is, mert lehetőséget kapunk nagy dolgokat cselekedni. Kicsiben és nagyban is. Itt az idő kiállni magunkért ott, ahol ezt eddig nem mertük megtenni; jó lehetőség kínálkozik új kezdeményezésekbe belevágni lelkesen és merészen; nekilátni a kivitelezésnek a halogatott ügyeinkben is. Nem feltétlenül a világrengető akciókra gondolok, sokszor épp az élet apró részleteiben vagyunk elakadva, és amiatt toporgunk. 2016-ban lehetőséget kapunk elindulni, ha ez a nehéz; haladni, ha pedig ez nem megy. A bátorság persze azt is jelenti, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz, értelmezzük és jól lássuk a körülöttünk zajló eseményeket, lesz mit elemezni, mert sok esemény lesz. Továbbá a bátorság azt is jelenti, hogy felvállaljuk a gyengeségeinket, szembenézzünk az árnyainkkal. Nem lesz könnyű, mert a külvilág nap, mint nap fog rámutatni ezekre.

Ezt az évet nem lehet megúszni, ellébecolni és átaludni, észre fogjuk venni, hogy tempó van, feladat van, akció van. És a végén remélhetőleg jólesően állapítjuk meg, hogy erősebbek és elszántabbak lettünk, illetve rengeteg csapdába ezután már nem fogunk belelépni.

Kérlek dobj 1 lájkot, köszi! 🙂