Biztos, hogy fel vagyunk erre készülve? Hát majd kiderül!

A nagy, jelentős bolygók zodiákusbéli határátlépései mindig korszakváltásokat jelölnek, és bár a Plútó nem nagy bolygó, méretét tekintve, a szimbolikája révén viszont abszolút mutatja, hogy valami nagyon más van készülőben.

Az elmúlt 15 évben, 2008 év vége óta a Plútó a Bak jegyében vándorolt, ez év november 20-án pedig átlép a Vízöntőbe, hogy ott kezdje meg 20 éves utazását.

Húsz év valóban egy korszaknyi mennyiség, de itt minőségi változásról is szó van: a Bakban a Plútó fékezve volt és ez a fékezettség megszűnik. A bolygó határtalan ereje megnyilvánul és lesz ebben határtalanság, gátlástalanság is. A Vízöntő uránuszi-szaturnuszi jellege táplálja a Plútó robbanékonyságát, vehemenciáját, átlényegitő képességét, túláradását. Mindez az intellektus, a jövőkép, a technológia szintjén nyilvánul meg legelemibb formájában.

A mesterséges intelligencia már most is velünk él, a Bakban a Plútó ehhez felépített egy jól körvonalazódott rendszert az elmúlt évtizedben. A következő húsz év viszont teljes mértékben az AI berobbanásának ideje lesz. Mégcsak nem is sejthető helyeken bukkan fel, nem várt volumenben változtatja meg mindenki életét. A kulcs itt a meglepetés, váratlanság: persze azt mindenki tudja, hogy nagy technológiai átalakulás kapujában állunk, volt is már ilyen pl. a (gőz)gépek feltalálásakor, de a Plútó jóval nagyobb tétben játszik. Ő a bőség bolygója is, a Túlvilág ura, főisten, az ókori istenhármasság egyike. Tehát mindent visz. Szakmák, témák, attitüdök kerülnek a süllyesztőbe, őrült tempóban jönnek a változások. Alkalmazkodni nem lehet, csak együttélni.uránuszi alap azzal is kiegészíti a Plútó működését, hogy a rengeteg új ötlet mellé sok új világkép is belép, és ha jól csináljuk mi emberek ez az emberiségnek egy nagy megújuló korszaka lehet: végre észbe kapunk és a hasonlóságaink mentén összefogunk egy élhetőbb előremutató világkép mentén. Lesznek erre kezdeményezések bőven, igény is lesz, meglátjuk mit kezdünk vele, mert a szabad akarat most még szabadabb.

Nyilvánvaló egy ideje, hogy rossz irányba tartunk, az erőforrásainkat olyan szinten éljük fel, hogy hamarosan nem lesz miből gazdálkodni, sem erkölcsileg, sem természeti kincsek terén. A Plútó képes a Vízöntőben új hatalmi potenciálokat kialakítani, ami lehet pokoli, de lehet édeni is. Van esély új, igazságosabb társadalmi elosztásokban gondolkodni nagyban; van esély új, emberibb üzleti modelleket divatba hozni tömegesen. Ezek már létrejöttek a Bak-időszakban, de korlátozva voltak, ezért nagy hatást sem tudtak elérni. Az új korszak viszont elsöpri az idejét múlt kereteket és ha másképp nem, hát a kényszer hatására állít fel újakat. Ezek bizony fájó és radikális változások lesznek, és belátható, hogy kell a 20 év hozzá, hogy lekerekedjenek. A Halak Plútó 2044-es eljövetelekor már egy kedvesebb, csendesebb, igazságosabb világban találjuk magunkat, de ennek az az ára, hogy ami nem illik a képbe, annak el kell tűnnie. Igaz ez minden idejét múlt, igazságtalan, szűk célokat kiszolgáló, lassú rendszerekre a nyugdíjrendszertől az oktatáson át a tanításig.

Nem érdemes a féket keresni, mert az nem fog. Megyünk előre, méghozzá lejtőn lefelé. Óriási jelentősége lesz viszont annak, hogy az egyén szintjén hogy vagyunk, mit élünk meg, hova csatlakozunk. Hiszen hiába a Rendszerek játékai vagyunk, a rendszerek is egyénekből állnak és a Vízöntőben az individuumnak nagy jelentősége van. Lehetünk a magunk radikális reformerei, létrehozhatjuk magunkban a fent leírt tendenciákat. Az biztos, hogy a következő húsz éve nem a megszokásokról, langyos vízecskéről fog szólni. Ez a bátra és erősek világa, ahol a saját poklaink és mennyeink hullámvasútján kell jól lavírozni. A Bak Plútó szerette a megfelelést, elismerést, a tudatos építkezést, itt viszont más kell: helyzetfelismeréshez köthető megújulás, szociális érzékenység, önfelvállalás, a fókusz megtartása az örvénylés idején is. Mert húsz évnyi örvénylés várható, ha nem is rögtön két hónap múlva. Lesz azért egy átmenet igen konkrét előjelekkel. Az örvénnyel szemben pedig a legjobb taktika a nem kapálózás, a megélés. Akár kellemes az örvény, akár rettenetes.

Az emberiségnek ez az utolsó esélye, hogy a humánum talajáról kezdeményezzen akciókat. De az emberiségnek mis is részei vagyunk! Nincsenek „ők”, MI vagyunk, és kötelességünk élni a plútói hatalmunkkal egy jobb világ érdekében. Igen, kicsiben! Össze fog adódni, ha sok kicsi lesz, a Vízöntő képes arra, amire a Bak nem: előremutató összefogásokat generálni, csapatokat mozgósítani. Ha épp kezdtünk kiábrándulni a szelektív hulladékgyűjtésből vagy a többi világjobbító házi praktikából, akkor itt az idő nem félre dobni ezeket, hanem még inkább felpezsdíteni. Mindenki tehet valamit, amitől jobb hely lesz a világ nem majd 20 év múlva, hanem már holnap. A Vízöntő a mindenki jegye, a Plútó pedig mindenkinek biztosít annyi hatalmat, hogy a maga hatóterében átütő változásokat hozzon létre. Pokoli lesz, de mennyei eredménnyel kecsegtet!

Kép: pixabay.com